Tokijski targ Tsukiji. To tutaj bije kulinarne serce Japonii. I to tutaj odbywają się słynne aukcje tuńczyka. Przez Tsukiji dziennie przewijają się prawie dwie i pół  tony tuńczyka błękitnopłetwego o łącznej wartości dwudziestu milionów dolarów.

Na rozpoczęcie aukcji w nowym roku firmy prześcigają się, żeby kupić pierwszą rybę. W 2013 roku padł rekord cenowy – ponad 7000 dolarów za kilogram! Siedem tysięcy dolarów. To dwadzieścia dwa tysiące złotych. Za kilogram. Cały tuńczyk ważył 222 kilogramy – mam kilka dobrych pomysłów na to, co mogłabym zrobić za 1,78 miliona dolarów. Kupił go szef „Sushizanmai” – popularnej japońskiej sieciówki. To oczywiście promocja – tego dnia mógł liczyć na rekordową ilość klientów.

Polecamy: Sushi dla początkujących

Oprócz aukcji tuńczyka Tsukiji przyciąga wielkim targiem. Sklepikami z japońskimi przysmakami, ceramiką i słynnymi nożami. I niezliczoną liczbą knajpek, w których serwuje się najświeższe sushi świata.

Galeria zdjęć z targu rybnego tsukiji w Tokio

1. JAPONIA, Tokio. Tsukiji to największy targ rybny na świecie. Otwiera się o trzeciej nad ranem. Aukcja zaczyna się o piątej. Turyści mogą na nią wejść w dwóch grupach, po 25 osób każda. Kto pierwszy ten lepszy, dlatego na miejscu trzeba stawić się już koło czwartej rano. (Fot. Kasia Boni)

Aukcje tuńczyków w Japonii

2. JAPONIA, Tokio. Znaczna część tuńczyków trafia na Tsukiji ze stanu Maine, na północy Stanów Zjednoczonych. Dlatego są zamrożone. W aukcjach biorą udział reprezentanci restauracji z całego świata. Zdarza się, że tuńczyk złowiony w Maine, wraca do Maine. (Fot. Kasia Boni)

Aukcja tuńczyka w tokijskim tsukiji - foto

3. JAPONIA, Tokio. Pan z dzwonkiem w ręce prowadzi aukcję. Stawki pokazuje się na palcach, aukcjoner potwierdza je długim krzykiem, który przypomina śpiew. Aukcja jednego tuńczyka trwa koło minuty. (Fot. Kasia Boni)

Ryby na największym targu w Japonii - zdjęcia z Tokio

4. JAPONIA, Tokio. Aukcje to tylko niewielka część targu. Najwięcej dzieje się w hali, w której można dostać ponad czterysta rodzajów ryb, wodorostów i owoców morza. (Fot. Kasia Boni)

Turyści na targu Tsukiji w Tokio - zdjęcia

5. JAPONIA, Tokio. Część targu Tsukiji, na której można kupić ryby dla turystów, jest dostępna od godziny dziewiątej. (Fot. Kasia Boni)

Ważenie tuńczyka na targu Tsukiji w Tokio - foto

6. JAPONIA, Tokio. W normalny dzień (czyli każdy inny poza pierwszym stycznia) kilogram tuńczyka kosztuje koło 53 dolarów. (Fot. Kasia Boni)

Na rybnym targu w Japoni - zdjęcia z podróży

7. JAPONIA, Tokio. Chwila odpoczynku. (Fot. Kasia Boni)

Na targu Tsukiji - galeria zdjęć

8. JAPONIA, Tokio. Wokół głównej hali targowej jest dużo sklepików, w których można kupić japońskie specjalności. Na przykład płatki płatki ryby bonito, na których robi się rosół. (Fot. Kasia Boni)

Restauracja sushi w Tokio

9. JAPONIA, Tokio. Zaplecze knajpki z sushi tuż obok głównej hali targowej. Do najlepszych nawet o siódmej rano stoi się koło dwóch godzin w kolejce. (Fot. Kasia Boni)

Głowa tuńczyka reklamująca sushi bar

10. JAPONIA, Tokio. Głowa tuńczyka przed wejściem do knajpy. Dla jednych zachęta, dla innych wręcz przeciwnie. (Fot. Kasia Boni)

Tokio to stolica sushi - foto

11. JAPONIA, Tokio. Sushi do wyboru. (Fot. Kasia Boni)

W restauracji sushi - zdjęcia z Tokio

12. JAPONIA, Tokio. Sushimasterzy w akcji. Najlepiej zamówić zestaw szefa, który ja nazywam „zaufaj szefowi”. (Fot. Kasia Boni)

Zdjęcia z podróży do Tokio - sushi

13. JAPONIA, Tokio. Najlepsze i najświeższe sushi na świecie. (Fot. Kasia Boni)

 

Kasia Boni

Kasia Boni

Z wyjazdów przywozi smaki i notesy pełne przepisów. A potem próbuje te smaki odtworzyć, żeby choć na chwilę wrócić do wspaniałej Azji (i nie tylko tam). Pisze o tym na blogu Smak Podróży

Komentarze: (1)

Asia 9 lutego 2015 o 16:59

Uwielbiam ten targ. Zapraszam do obejrzenia naszych zdjęć z aukcji tuńczyków i targowiska Tsukiji.
http://btth.pl/na-tunczyka-o-swicie-czyli-tsukiji/

Odpowiedz