La Cachuera – polskie korzenie argentyńskiej yerba mate
W naszej podróży dotarliśmy już do Urugwaju, a tymczasem zapraszamy do argentyńskiej prowincji Misiones. Poznajcie historię Jana Szychowskiego – polskiego imigranta, który w Argentynie rozpoczął na dużą skalę uprawę yerba mate.
Dziś produkowaną w miejscowości La Cachuera yerbę można kupić nawet w Polsce – nazywa się Amanda. Zapraszamy do oglądania zdjęć. Rozwinięcie historii znajdziecie niedługo na naszym blogu.
![1. ARGENTYNA, La Cachuera. Końcem XIX wieku statkiem przybyła do Argentyny rodzina Szychowskich. Młody czternastoletni Juan stoi na fotografii obok ojca Juliana. (Fot. Agnieszka i Mateusz Waligóra) 1. ARGENTYNA, La Cachuera. Końcem XIX wieku statkiem przybyła do Argentyny rodzina Szychowskich. Młody czternastoletni Juan stoi na fotografii obok ojca Juliana. (Fot. Agnieszka i Mateusz Waligóra)](https://i2.wp.com/www.peron4.pl/wp-content/uploads/2011/10/Cachuera_01.jpg?resize=940%2C643)
1. ARGENTYNA, La Cachuera. Końcem XIX wieku statkiem przybyła do Argentyny rodzina Szychowskich. Młody czternastoletni Juan stoi na fotografii obok ojca Juliana. (Fot. Agnieszka i Mateusz Waligóra)
![2. ARGENTYNA, La Cachuera. Współcześnie działa fundacja imienia Szychowskiego, która wspiera rozwój dzieci z okolicznych prowincji poprzez budowę sal komputerowych oraz wspieranie zawodów sportowych. Pieniądze przeznaczone na działalność fundacji pochodzą między innymi ze sprzedaży Yerby w Mate Barze funkcjonującym przy fabryce. (Fot. Agnieszka i Mateusz Waligóra) W La Cachuera działa dziś fundacja imienia Szychowskiego, która wspiera rozwój dzieciaków. (Fot. Agnieszka i Mateusz Waligóra)](https://i1.wp.com/www.peron4.pl/wp-content/uploads/2011/10/Cachuera_021.jpg?resize=940%2C627)
2. ARGENTYNA, La Cachuera. Współcześnie działa fundacja imienia Szychowskiego, która wspiera rozwój dzieci z okolicznych prowincji poprzez budowę sal komputerowych oraz wspieranie zawodów sportowych. Pieniądze przeznaczone na działalność fundacji pochodzą między innymi ze sprzedaży yerby w Mate Barze funkcjonującym przy fabryce. (Fot. Agnieszka i Mateusz Waligóra)
![3. ARGENTYNA, La Cachuera. Juan po przybyciu do Misiones - argentyńskiej prowincji na pograniczu Argentyny, Brazylii i Paragwaju - rozpoczął pracę nad plantacjami herbaty oraz Yerba Mate. Rośliny po zasadzeniu chronione są wiązką słomy lub drewnianą plisą. (Fot. Agnieszka i Mateusz Waligóra) Yerba mate po zasadzeniu chroniona jest często wiązką słomy. (Fot. Agnieszka i Mateusz Waligóra)](https://i0.wp.com/www.peron4.pl/wp-content/uploads/2011/10/Cachuera_03.jpg?resize=940%2C627)
3. ARGENTYNA, La Cachuera. Juan po przybyciu do Misiones – argentyńskiej prowincji na pograniczu Argentyny, Brazylii i Paragwaju – rozpoczął pracę nad plantacjami herbaty oraz yerba mate. Rośliny po zasadzeniu chronione są wiązką słomy lub drewnianą plisą. (Fot. Agnieszka i Mateusz Waligóra)
![4. ARGENTYNA, La Cachuera. Ostrokrzew Paragwajski w prowincji Misiones rośnie stosunkowo szybko, już po roku od zasadzenia można dokonywać (ręcznego) zbioru liści. (Fot. Agnieszka i Mateusz Waligóra) Yerba mate to susz z ostrokrzewu paragwajskiego.](https://i2.wp.com/www.peron4.pl/wp-content/uploads/2011/10/Cachuera_04.jpg?resize=940%2C627)
4. ARGENTYNA, La Cachuera. Ostrokrzew Paragwajski w prowincji Misiones rośnie stosunkowo szybko, już po roku od zasadzenia można dokonywać (ręcznego) zbioru liści. (Fot. Agnieszka i Mateusz Waligóra)
![5. ARGENTYNA, La Cachuera. Szychowski potrafił własnoręcznie tworzyć zaawansowane na ówczesne czasy konstrukcje mechaniczne, które funkcjonują do dziś. Będąc w muzeum można ich dotykać i napędzać. Nie trzeba nawet zakładać kapci, a każdy dostaje mate z Yerbą i termos do popijania w trakcie wizyty. (Fot. Agnieszka i Mateusz Waligóra) Muzeum polskiego plantatora yerba mate znajduje się w La Cachuera w Argentynie](https://i2.wp.com/www.peron4.pl/wp-content/uploads/2011/10/Cachuera_05.jpg?resize=940%2C626)
5. ARGENTYNA, La Cachuera. Szychowski potrafił własnoręcznie tworzyć zaawansowane na ówczesne czasy konstrukcje mechaniczne, które funkcjonują do dziś. Będąc w muzeum można je dotykać i napędzać. Nie trzeba nawet zakładać kapci, a każdy dostaje tykwę z yerba mate i termos z gorącą wodą. Do popijania w trakcie wizyty. (Fot. Agnieszka i Mateusz Waligóra)
![6. ARGENTYNA, La Cachuera. Wiele z urządzeń tworzonych przez Szychowskiego było prawdziwie pionierskimi rozwiązaniami w Argentynie. (Fot. Agnieszka i Mateusz Waligóra) Mate zbierano dzięki specjalnym maszynom](https://i0.wp.com/www.peron4.pl/wp-content/uploads/2011/10/Cachuera_06.jpg?resize=940%2C627)
6. ARGENTYNA, La Cachuera. Wiele z urządzeń tworzonych przez Szychowskiego było w Argentynie prawdziwie pionierskimi rozwiązaniami. (Fot. Agnieszka i Mateusz Waligóra)
![7. ARGENTYNA, La Cachuera. Prócz zaawansowanych maszyn i konstrukcji ten zdolny kowal wykuł np. wózek – kołyskę przeznaczony dla swego licznego potomstwa. Wózek ten posiada blokadę, dzięki której dziecko nie może z niego wypaść. (Fot. Agnieszka i Mateusz Waligóra) Zbiory w muzeum Jana Szychowskiego](https://i2.wp.com/www.peron4.pl/wp-content/uploads/2011/10/Cachuera_07.jpg?resize=940%2C627)
7. ARGENTYNA, La Cachuera. Prócz zaawansowanych maszyn i konstrukcji ten zdolny kowal wykuł np. wózek – kołyskę przeznaczony dla swego licznego potomstwa. Wózek ten posiada blokadę, dzięki której dziecko nie może z niego wypaść. (Fot. Agnieszka i Mateusz Waligóra)
![8. ARGENTYNA, La Cachuera. Wielkie worki z Yerb leżą w magazynach La Cachuery – kilkaset ton rośliny przechowywane jest w specjalnych warunkach do czasu pakowania w kolorowe opakowania i eksportowania miedzy innymi do Europy. (Fot. Agnieszka i Mateusz Waligóra) Zdjęcia z fabryki yerba mate w Argentynie](https://i0.wp.com/www.peron4.pl/wp-content/uploads/2011/10/Cachuera_08.jpg?resize=940%2C627)
8. ARGENTYNA, La Cachuera. Wielkie worki z yerbą leżą w magazynach La Cachuery – kilkaset ton rośliny przechowywanych jest w specjalnych warunkach do czasu pakowania w kolorowe opakowania. Później eksportuje się je, między innymi do Europy. (Fot. Agnieszka i Mateusz Waligóra)
![9. ARGENTYNA, La Cachuera. Yerba jest dokładnie ważona - dzięki temu szacuje się między innymi jej klasę. Najbardziej pożądana składa się z samych listków – bez gałązek. (Fot. Agnieszka i Mateusz Waligóra) Yerba mate to przede wszystkim liście ostrokrzewu paragwajskiego](https://i1.wp.com/www.peron4.pl/wp-content/uploads/2011/10/Cachuera_09.jpg?resize=940%2C627)
9. ARGENTYNA, La Cachuera. Yerba jest dokładnie ważona – dzięki temu szacuje się między innymi jej klasę. Najbardziej pożądana składa się z samych listków – bez gałązek. (Fot. Agnieszka i Mateusz Waligóra)
![10. ARGENTYNA, La Cachuera. Obecna wersja stempla. (Fot. Agnieszka i Mateusz Waligóra) Stempel z yerby Amanda](https://i1.wp.com/www.peron4.pl/wp-content/uploads/2011/10/Cachuera_11.jpg?resize=940%2C627)
10. ARGENTYNA, La Cachuera. Obecna wersja stempla yerby Amanda. (Fot. Agnieszka i Mateusz Waligóra)
![11. ARGENTYNA, La Cachuera. Gotowe worki z Amandą – prócz klasycznej Yerby sprzedaje się także urozmaicaną różnymi przyprawami i owocami – cytryną, brzoskwinią i ziołami. Dostępna jest także Matec Cocido zaparzana w torebkach jak herbata. (Fot. Agnieszka i Mateusz Waligóra) Amanda może być w wersji klasycznej lub z dodatkami ziół i owoców](https://i0.wp.com/www.peron4.pl/wp-content/uploads/2011/10/Cachuera_12.jpg?resize=940%2C627)
11. ARGENTYNA, La Cachuera. Gotowe worki z Amandą – prócz klasycznej yerby sprzedaje się także urozmaicaną różnymi przyprawami i owocami – cytryną, brzoskwinią i ziołami. Dostępna jest także Matec Cocido zaparzana w torebkach jak herbata. (Fot. Agnieszka i Mateusz Waligóra)
![12. ARGENTYNA, La Cachuera. Jan Szychowski własnoręcznie stworzył także maszynę do przesiewu ryżu – urządzenie jest sprawne do dziś i funkcjonuje dzięki turbinie wodnej stworzonej przez Juana. (Fot. Agnieszka i Mateusz Waligóra) Argentyna, La Cachuera. Muzeum Jana Szychowskiego - polskiego plantatora mate](https://i2.wp.com/www.peron4.pl/wp-content/uploads/2011/10/Cachuera_13.jpg?resize=940%2C627)
12. ARGENTYNA, La Cachuera. Jan Szychowski własnoręcznie stworzył także maszynę do przesiewu ryżu – urządzenie jest sprawne do dziś i funkcjonuje dzięki turbinie wodnej stworzonej przez Juana. (Fot. Agnieszka i Mateusz Waligóra)
![13. ARGENTYNA, La Cachuera. Prócz Yerba Mate i ryżu w La Cachuera przetwarzano także miedzy innymi mandiocę (czyt: mandziokę) – maniok. (Fot. Agnieszka i Mateusz Waligóra) Prócz Yerba Mate i ryżu w La Cachuera przetwarzano także maniok](https://i1.wp.com/www.peron4.pl/wp-content/uploads/2011/10/Cachuera_14.jpg?resize=940%2C627)
13. ARGENTYNA, La Cachuera. Prócz yerba mate i ryżu w La Cachuera przetwarzano też miedzy innymi mandiocę (czyt: mandziokę) – maniok. (Fot. Agnieszka i Mateusz Waligóra)
![14. ARGENTYNA, La Cachuera. W 1956 roku do La Cachuery przybył reporter The National Geographic Magazine – Franc Shor by opisać historię Don Juana w tekście, który został wydrukowany dwa lata później pod tytułem „Young Giant of the Far South”. W 1957 roku Jan Szychowski został mianowany honorowym członkiem Towarzystwa National Geographic Society. (Fot. Agnieszka i Mateusz Waligóra) 14. ARGENTYNA, La Cachuera. W 1956 roku do La Cachuery przybył reporter The National Geographic Magazine – Franc Shor by napisać reportaż o Polaku Janie Szychowskim](https://i2.wp.com/www.peron4.pl/wp-content/uploads/2011/10/Cachuera_15.jpg?resize=940%2C632)
14. ARGENTYNA, La Cachuera. W 1956 roku do La Cachuery przybył reporter The National Geographic Magazine – Franc Shor, by opisać historię Don Juana w tekście, który został wydrukowany dwa lata później pod tytułem „Young Giant of the Far South”. W 1957 roku Jan Szychowski został mianowany honorowym członkiem Towarzystwa National Geographic Society. (Fot. Agnieszka i Mateusz Waligóra)
![15. ARGENTYNA, La Cachuera. Na początku Yerba z fabryki La Cachuera sprzedawana była pod tą właśnie nazwą. (Fot. Agnieszka i Mateusz Waligóra) Dzisiejsza yerba Amanda wcześniej sprzedawana była pod nazwą La Cachuera](https://i0.wp.com/www.peron4.pl/wp-content/uploads/2011/10/Cachuera_16.jpg?resize=940%2C649)
15. ARGENTYNA, La Cachuera. Na początku yerba z fabryki La Cachuera sprzedawana była pod tą właśnie nazwą. (Fot. Agnieszka i Mateusz Waligóra)
![16. ARGENTYNA, La Cachuera. Amanda Elaborada – klasyczna Yerba pita przed kamerami przez polskich podróżniczych celebrytów, ale także przez pracowników stacji benzynowych i opiekunki dla dzieci. (Fot. Agnieszka i Mateusz Waligóra) Amanda Elaborada – klasyczna Yerba pita przed kamerami przez polskich podróżniczych celebrytów, ale także przez pracowników stacji benzynowych i opiekunki dla dzieci](https://i0.wp.com/www.peron4.pl/wp-content/uploads/2011/10/Cachuera_17.jpg?resize=940%2C571)
16. ARGENTYNA, La Cachuera. Amanda Elaborada – klasyczna yerba pita przed kamerami przez polskich podróżniczych celebrytów, ale także przez pracowników stacji benzynowych i opiekunki dla dzieci. (Fot. Agnieszka i Mateusz Waligóra)
![17. ARGENTYNA, La Cachuera. Tony Amandy są każdego dnia rozwożone po całej Ameryce Południowej. Ponadto eksportuje się ją do Europy i na Bliski Wschód (głównie do Syrii i Libanu). (Fot. Agnieszka i Mateusz Waligóra) Yerbę z Ameryki Południowej eksportuje się m.in. do Europy i na Bliski Wschód](https://i1.wp.com/www.peron4.pl/wp-content/uploads/2011/10/Cachuera_18.jpg?resize=940%2C627)
17. ARGENTYNA, La Cachuera. Tony Amandy są każdego dnia rozwożone po całej Ameryce Południowej. Ponadto eksportuje się ją do Europy i na Bliski Wschód (głównie do Syrii i Libanu). (Fot. Agnieszka i Mateusz Waligóra)
Komentarze: 4
Robert Robb Maciąg 13 października 2011 o 7:28
ty . .dooobre! .. idę zaparzyć bo mi smaka narobiliście :-)
OdpowiedzPozdrówki!
Yerbomaniaczka 29 listopada 2012 o 19:14
Cudowne zdjęcia ! Przyjemnie się oglądało ;) Na moim blogu też dużo o Yerby i zdjęć- zapraszam: http://yerbomaniaczka.blog.pl/ ;)
OdpowiedzGrzegorz 1 sierpnia 2016 o 7:45
Miło jest czytać o naszych emigrantach i o wynikach ich ciężkiej pracy na obczyźnie. Fajnie udokumentowane!
Odpowiedzkrzysztof 31 października 2016 o 17:37
Pochodzę po kądzieli z rodziny Szychowskich bardzo mi przyjemnie że któraś z linii czegoś się w świecie dorobiła . Żyje jeszcze ciocia rocznik 1921 córka Heleny Szychowskiej zamężnej z Feliksem Szychowskim.Ja jestem wnukiem Feliksa Szychowskiego zmarłego 26.04.1973 moje nazwisko Czarnecki Krzysztof
Odpowiedz