Sadzonki herbaty trafiły na Sri Lankę dopiero w XIX w. Przywieźli je z Assamu Brytyjczycy po tym jak zaraza zniszczyła uprawianą do tej pory na wyspie kawę. Od tego czasu to właśnie herbata jest podstawą gospodarki Cejlonu i głównym produktem eksportowym.

1. Sri Lanka, Nuwara Eliya. Herbata, aby rosnąć potrzebuje jedynie ciepłego klimatu oraz odpowiednio wysoko położonego spadzistego terenu - cejlońskie “Hill Country” spełnia te warunki. (Fot. Ania Błażejewska)

1. Sri Lanka, Nuwara Eliya. Herbata, aby rosnąć potrzebuje jedynie ciepłego klimatu oraz odpowiednio wysoko położonego spadzistego terenu – cejlońskie “Hill Country” spełnia te warunki. (fot. Ania Błażejewska)

2. Sri Lanka, Nuwara Eliya. Poranne mgły osnuwają wzgórza herbaciane leżące na wysokości 2 tys. metrów npm. (Fot. Ania Błażejewska)

2. Sri Lanka, Nuwara Eliya. Poranne mgły osnuwają wzgórza herbaciane leżące na wysokości 2 tys. metrów npm. (Fot. Ania Błażejewska)

3. Sri Lanka, Nuwara Eliya. Herbata rośnie na krzewach. Gdyby nie były one odpowiednio przycinane, mogłyby osiągnąć wysokość nawet 10 metrów. (Fot. Ania Błażejewska)

3. Sri Lanka, Nuwara Eliya. Herbata rośnie na krzewach. Gdyby nie były one odpowiednio przycinane, mogłyby osiągnąć wysokość nawet 10 metrów. (Fot. Ania Błażejewska)

4. Sri Lanka, Nuwara Eliya. Krzewy herbaty przycinane są do wysokości ok 1 metra i sadzone w rzędach. (Fot. Ania Błażejewska)

4. Sri Lanka, Nuwara Eliya. Krzewy herbaty przycinane są do wysokości ok 1 metra i sadzone w rzędach. (Fot. Ania Błażejewska)

5. Sri Lanka, Nuwara Eliya. Każdego ranka, kiedy mgły zaczynają opadać, do pracy przy zbiorze herbaty ruszają zbieraczki. (Fot. Ania Błażejewska)

5. Sri Lanka, Nuwara Eliya. Każdego ranka, kiedy mgły zaczynaja opadać, do pracy przy zbiorze herbaty ruszają zbieraczki. (Fot. Ania Błażejewska)

6. Sri Lanka, Nuwara Eliya. Zbieraczki herbaty to zazwyczaj Tamilki. (Fot. Ania Błażejewska)

6. Sri Lanka, Nuwara Eliya. Zbieraczki herbaty to zazwyczaj Tamilki. (Fot. Ania Błażejewska)

7. Sri Lanka, Nuwara Eliya. Praca kobiet, wydająca się na pierwszy rzut oka całkiem przyjemna, w rzeczywistości nie należy do zajęć łatwych ani dobrze płatnych. (Fot. Ania Błażejewska)

7. Sri Lanka, Nuwara Eliya. Praca kobiet, wydająca się na pierwszy rzut oka całkiem przyjemna, w rzeczywistości nie należy do zajęć łatwych ani dobrze płatnych. (Fot. Ania Błażejewska)

8. Sri Lanka, Nuwara Eliya. W ciągu dnia pracy kobiety zbierają średnio od 16 do 20 kg liści herbaty. (Fot. Ania Błażejewska)

8. Sri Lanka, Nuwara Eliya. W ciągu dnia pracy kobiety zbierają średnio od 16 do 20 kg liści herbaty. (Fot. Ania Błażejewska)

9. Sri Lanka, Nuwara Eliya. Liście herbaty są zbierane obiema rękami. (Fot. Ania Błażejewska)

9. Sri Lanka, Nuwara Eliya. Liście herbaty są zbierane obiema rękami. (Fot. Ania Błażejewska)

10. Sri Lanka, Nuwara Eliya. Kiedy liście już nie mieszczą się w dłoniach, są wrzucane do umieszczonego na plecach worka. (Fot. Ania Błażejewska)

10. Sri Lanka, Nuwara Eliya. Kiedy liście już nie mieszczą się w dłoniach, są wrzucane do umieszczonego na plecach worka. (Fot. Ania Błażejewska)

11. Sri Lanka, Ella. Z każdego krzewu herbaty zrywa się ok. kilkunastu pędów tygodniowo i trwa to przez kilka lat. Dopiero wówczas, kiedy liście staną się zbyt twarde, krzew ma prawo do kilkumiesięcznego odpoczynku. (Fot. Ania Błażejewska)

11. Sri Lanka, Ella. Z każdego krzewu herbaty zrywa się ok. kilkunastu pędów tygodniowo i trwa to przez kilka lat. Dopiero wówczas, kiedy liście staną się zbyt twarde, krzew ma prawo do kilkumiesięcznego odpoczynku. (Fot. Ania Błażejewska)

12. Sri Lanka, Ella. Tylko w wyniku starannego ręcznego zbioru herbata nie traci na jakości, a krzewy zachowują żywotność na długie lata. Mimo tego, na niektórych plantacjach można spotkać zbieraczki używające specjalnych maszynek do ścinania liści. (Fot. Ania Błażejewska)

12. Sri Lanka, Ella. Tylko w wyniku starannego ręcznego zbioru herbata nie traci na jakości, a krzewy zachowują żywotność na długie lata. Mimo tego, na niektórych plantacjach można spotkać zbieraczki używające specjalnych maszynek do ścinania liści. (Fot. Ania Błażejewska)

13. Sri Lanka, Ella. Nad pracą kobiet bardzo często czuwają nadzorcy. (Fot. Ania Błażejewska)

13. Sri Lanka, Ella. Nad pracą kobiet bardzo często czuwają nadzorcy. (Fot. Ania Błażejewska)

14. Sri Lanka, Ella. Rodzaj herbaty i jej kolor m. in. zależą od wysokości, na której rośnie - im wyżej położona jest plantacja, tym jaśniejsza barwa oraz lepszy smak i aromat. (Fot. Ania Błażejewska)

14. Sri Lanka, Ella. Rodzaj herbaty i jej kolor m. in. zależą od wysokości, na której rośnie – im wyżej położona jest plantacja, tym jaśniejsza barwa oraz lepszy smak i aromat. (Fot. Ania Błażejewska)

15. Sri Lanka, Nuwara Eliya. Zebrana herbata trafia do fabryki, gdzie najpierw w długich na kilkanaście metrów rynnach liście herbaty są pozbawiane swojej naturalnej wilgotności. (Fot. Ania Błażejewska)

15. Sri Lanka, Nuwara Eliya. Zebrana herbata trafia do fabryki, gdzie najpierw w długich na kilkanaście metrów rynnach liście herbaty są pozbawiane swojej naturalnej wilgotności. (Fot. Ania Błażejewska)

16. Sri Lanka, Nuwara Eliya. Specjalne maszyny służą do rolowania liści - kolejnego etapu procesu wytwarzania herbaty. (Fot. Ania Błażejewska)

16. Sri Lanka, Nuwara Eliya. Specjalne maszyny służą do rolowania liści – kolejnego etapu procesu wytwarzania herbaty. (Fot. Ania Błażejewska)

17. Sri Lanka, Nuwara Eliya. Po procesie fermentacji i całkowitym wysuszeniu liści herbata jest już gotowa do spakowania. (Fot. Ania Błażejewska)

17. Sri Lanka, Nuwara Eliya. Po procesie fermentacji i całkowitym wysuszeniu liści herbata jest już gotowa do spakowania. (Fot. Ania Błażejewska)

18. Sri Lanka, Nuwara Eliya. Cejlońska herbata prosto z fabryki trafia na wielkie aukcje herbaty, na których zaopatrują się firmy takie jak Dilmah. (Fot. Ania Błażejewska)

18. Sri Lanka, Nuwara Eliya. Cejlońska herbata prosto z fabryki trafia na wielkie aukcje herbaty, na których zaopatrują się firmy takie jak Dilmah. (Fot. Ania Błażejewska)

Ania Błażejewska

Lubi być gdzieś w drodze. Od roku dzieli swój czas pomiędzy dom w Manili a podróże po Azji. Autorka bloga wazji.pl i zdjęć, które można obejrzeć na www.aniablazejewska.com.